Llibres


35 CONTES IMPRESCINDIBLES PER TREBALLAR LES EMOCIONS

Treballar les emocions a l’escola és molt important. Com a mestre/a, cal que ensenyis als teus alumnes a gestionar les pròpies emocions: controlar la ràbia, conèixer la por, acceptar els errors, tenir empatia, tenir una bona autoestima …
Els contes poden ser una eina molt útil per treballar amb els infants. A partir del conte els nens/es poden verbalitzar allò que és tan difícil d’expressar, les  nostres emocions i els nostres sentiments.
El conte pot ser un molt bon punt de partida per iniciar debats interessants amb els teus alumnes.

En aquest article he fet un recull de contes que penso que et poden ser molt útils per treballar les emocions:

El monstre de colors. Autora i il·lustradora Anna Llenas. Editorial Flamboyant
El Monstre de Colors no sap què li passa. S’ha fet un garbuix d’emocions i ara li toca desfer l’embolic. Una història senzilla i divertida que introduirà a petits i a grans en el fascinant llenguatge de les emocions.
Aquest conte ens ajudarà a treballar i identificar les diferents emocions a partir dels colors i donarà peu a fer petites reflexions de com ens sentim i quines emocions hem experimentat.
Al web de l’autora, l’Anna Llenas, podreu descarregar uns recursos molt útils per treballar el conte.

Contes i emocions. Col·lecció de la editorial Edicions Baula
És una col·lecció de conte sobre emocions i sentiments amb lletra de pal per a primers lectors. A la solapa, hi trobareu el relat desenvolupat per compartir el conte amb els infants. Amb consells per entendre i treballar l’emoció.
La col·lecció Toni i Tina. Editorial Castellnou. Aquesta col·lecció està composta de quatre volums i al final de cada història hi ha una guia adreçada a familiars i educadors. En aquesta guia d’una forma directa i clara s’explica l’emoció bàsica que es tracta al conte. També ofereix consells i orientacions que ajuden a identificar i gestionar positivament l’emoció que es treballa en aquell moment.
De vegades… de l’Editorial Cruïlla. Emma Dodd. “De vegades està content. De vegades està trist. De vegades és amable. De vegades és mal educat… Però l’elefantet sap que la mare sempre l’estimarà.”T’estimo (quasi sempre) Autora i il·lustradora Anna Llenas. Editorial estrella Polar. Per què un mateix tret d’una persona fa que de vegades ens agradi i d’altres ens molesti? En Lolo i la Rita són amics malgrat les seves diferències. Acceptar-les sovint no els és fàcil. Però qui els va dir que ho seria? Un conte per a nens i grans que ens parla de tolerància i de l’acceptació d’allò que és diferent, mostrant el màgic efecte dels pols oposats.
 Les petites (i les grans) emocions de la vida. Gisbert Navarro, Montse. Tandem Edicions, S.L. Llibre de format reduït que a través de 68 pàgines, il·lustrades amb colors delicats, ens aproxima a la comprensió dels sentiments que experimentem, de les emocions que vivim : la timidesa, la por, l’alegria, l’exclusió, l’orgull, l’amistat … Un llibre que ens ensenya a viure i a comprendre ns.
Què m’està passant? Editorial Lumen. Els sentiments prenen forma amb les cançons de Marc Parrot i les il·lustracions d’ Eva Armisén reunides per descriure situacions que els nens i els pares identificaran ràpidament, i donaran peu a converses sobre les pròpies experiències.
Tu, com estàs? Imapla. Libros del Zorro Rojo La felicitat de Marta, la por d’Isaac o la tristesa de Rocío omplen les pàgines d’ aquest divertit àlbum que parla dels sentiments. Un mirall en l’última pàgina reflectirà la sorpresa dels més petits a més de convertir-los en els autèntics protagonistes del llibre
T’estimaré Sempre. Petitó. Debi Gliori. Editorial Timun Mas. Un llibre que ens ensenya que independentment de com siguem, tots som igual d’importants davant els ulls de les persones que ens estimen; tant és que siguem alts, prims, grassos, baixets, tímids, alegres… tots necessitem amor i comprensió.
El punt. Peter H. Reynolds. Cercle de lectors. El Punt és una preciosa faula sobre l’esperit creatiu que tenim tots al nostre interior. Peter H. Reynolds fa una empenta a tots aquells que tossudament ens entestem a dir que no sabem o no podem expressar-nos artísticament, i ens anima a tots a”fer la nostra marca”.Un conte molt útil per treballar l’autoestima i la creativitat.
La col·lecció: Com et sents? Editorial Susaeta. Una col·lecció que conté històries senzilles amb les quals l’Infant s’identificarà fàcilment, de forma que li sigui més fàcil desxifrar les seves emocions.
 Endevina com t’estimo. Sam McBratney (Autor), Anita Jeram (Ilustrador) Editorial Kókinos. Endevina com t’estimo narra la història de dues llebres, una de gran i l’altra més petita, que demostren com s’estimen. A partir de la comparació i de l’anar i tornar, les dues llebres van demostrant el que poden arribar a sentir l’una per l’altra. Però, entre les dues, descobriran que els sentiments sovint no són fàcils de mesurar.
El pirata de les estrelles. Albert D. Arrayás. Babulinka Books. Aquesta és l’aventura del pirata Ulisses el Barba-roig. Un pirata que tenia tanta gana que un dia va decidir menjar-se totes les estrelles. Però com s’ho farà per arribar al cel? I què en dirà la lluna de quedar-se tota sola? Una divertida i delicada història amb sirenes, remolins de vent, balenes gegants, cofres amb tresors i moltes estrelles. El llibre ve acompanyat d’exercicis d’educació emocional per aprofundir al màxim en l’objectiu del llibre.
Les emocions d’en Pol. Liesbet Slegers, Editorial Baula. Sovint les emocions en els infants són un fenomen força estrany de comprendre per a sí mateixos. Els nens, al igual que els adults, també estan tristos, tenen por, estan enfadats, i necessiten sempre algú que els consoli, ja que en un infant li és molt complicat entendre i controlar les seves pròpies emocions. Un llibre sobre les emocions, amb rimes, solapes i jocs de descoberta.
El gran llibre de les emocions. Esteve Pujol i Pons, Carles Arbat, Rafael Bisquerra Alzina. Editorial Parramón. Segur que vols trobar-te de gust entre els companys; que t’ acceptin i que vulguin estar amb tu. Saps que tot això no sempre és fàcil. En cada un dels 20 contes, hi descobriràs algun petit secret que t’ajudarà a conviure millor amb els qui t’envolten.
Exploradors Emocionals.  Maria Mercè Conangla, Jaume Soler. Editorial Parramón. Aquesta col·lecció ofereix un enfocament nou, creatiu i revolucionari dins de l’educació emocional. Ecologia emocional és l’art de gestionar de manera sostenible, el nostre món emocional, de tal manera que la nostra energia emocional ens ajudi a ser millors persones, per millorar la qualitat de les nostres relacions personals i el món en què vivim. La vida és un apassionant viatge ple de territoris molt diferents. Per embarcar-nos en ell haurem de comptar amb "l'equipatge” més apropiat i tenir molts desitjosos de trobar i descobrir tresors. ¿Voleu formar part d’aquesta aventura i convertir-vos en veritables exploradors emocionals?
Els Sentiments d’en Félix. Editorial cruïlla. A vegades als menuts els costa trobar paraules per explicar què senten. En aquest llibre viuen, amb tendresa, humor i realisme, situacions quotidianes relacionades amb l’afecte, la vergonya, la felicitat, la tristesa, l’alegria, la gelosia… En Fèlix i el seu conillet els ajudaran a identificar els seus sentiments i a posar-hi nom.
Tot és culpa teva. Begoña Ibarrola. Editorial Cruïlla. Dos germans esquirols viuen feliços al bosc fins que un d’ells comença a acusar l’altre de tots els problemes que tenen, cosa que deteriora molt la relació entre ells. El conte tracta temes com: la culpabilitat, l’egoisme, la ràbia, la solidaritat, la justícia.
Tots sou els meus preferits. Autor: McBratney. Il·lustrat per Anita Jeram. Editorial Kokinos. En aquesta faula d’amor i llaços familiars, els autors, ens ajuden de nou a parlar de sentiments amb els nens , a expressar-los, a alliberar les seves pors secretes responent a les seves preguntes i inquietuds. Així els ajudem a estimar-se i acceptar-se tal com són.
El secret d’estimar. Sarah E.Burg, Editorial Robin Book Un conte per treballar l’amor. Es tracta d’un conte sense paraules, i és que de fet, no li calen. És a través de les seves il·lustracions que descobrim una fantàstica història d’amor, els protagonistes aprenen a compartir, respectar i sobretot, estimar. Unes imatges molt cuidades, amb un fil argumental preciós.
 Les emocions. Susanna Arànega, Joan Portell, Anna Nolla. Editorial la galera. Recull de contes per treballar les emocions i els sentiments. Aquest conte forma part de la col·lecció “Aprenem”. Amb lletres majúscules i frases curtes, ajudaran els nens i les nenes a treballar les emocions.
 El nen gris. Lluís Farré Estrada\Gusti (il·lustr.) Editorial La galera. Excel·lent àlbum il·lustrat que explica la història d’un nen que, quan neix, és totalment gris i insensible a la realitat que l’envolta. Fins que no li passa un fet excepcional, no descobrirà la importància de les emocions. Premi Hospital Sant Joan de Déu 2006 – Premi Serra d’Or 2007 – Premi Junceda 2007 (Il·lustració) – The White Ravens List 2007
Creixo Feliç. Les Emocions D’En Max! Editorial Simunmas.  En Max és un eriçó molt simpàtic que sempre es ficava en embolics. Estava molt trist perquè no podia controlar les seves emocions, cada dia s’ enfadava, se sentia frustrat i de seguida es barallava amb tothom. Fins que un dia, la seva mestra el va ajudar i li va ensenyar a solucionar els problemes. En Max va aprendre 4 passos per conèixer les seves emocions i controlar les que no el feien sentir bé.
Contes per ser feliç: Històries per ajudar els més petits a viure millor (LA LLUNA DE PAPER) Un recull de contes pensat perquè grans i petits llegiu junts i parleu de les coses que us preocupen. Cultivar de ben petits la intel·ligència emocional ens proporciona aquells recursos necessaris per fer front a la vida adulta. Per això, al final de cada conte, trobareu una guia que us ajudarà a treballar les emocions presentades.
Paula i el seu cabell multicolor. Carmen Parets Luque. Un conte ideal per primers lectors. Descobreix com a Paula li canvia de color els cabells segons l’emoció que senti. Conte infantil sobre les emocions: alegria, tristesa, enuig i por. A través de les transformacions de la Paula anem donant nom a les emocions que sentim. A partir de fer-nos preguntes com: Què ens provoca aquesta emoció?, Què ens fa sentir? i Què hem de fer? anem proporcionant respostes o solucions per a cada tipus d’emoció.
El gran llibre de les emocions. Mary Hoffman. Editorial Joventut. Aquest àlbum comença amb la següent pregunta: Com et sets avui? Content? Trist? Avorrit? Animat? O una barreja de tot això i més…? I això ens porta a presentar una àmplia sèrie d‘emocions i sentiments, cada un descrit amb exemples. Descobreix molts tipus d’emocions diferents amb els nens d’aquest llibre, mira si trobes emocions que es corresponguin amb les teves, o que t’ ajudin a entendre el que senten altres persones…
Les paraules dolces. Carl Norac i Claude K. Dubois. Es un conte on un ratolí vol dir les seves paraules dolces i no troba el moment fins que al final del dia no es pot aguantar més i…. li surten de dins com una explosió!! Amb aquest conte podem treballar l’expressió dels sentiments.
Vegetal como sientes. Alimentos con sentimientos Joost Elffers, Saxton Freymann. Simpàtic llibre en el qual els vegetals es pregunten sobre els seus sentiments i estats d’ànim. Així, alguns apareixen cansats, altres tristos, altres es creuen diferents, altres necessiten carícies per sentir-se millor. Les excel·lents fotografies animades faran les delícies dels més petits, alhora que els ensenyen que la vida és complexa però meravellosa.
Contes per educar amb intel·ligència emocional.  Els nens de colors . Clara Peñalver i Sara Sánchez. Aquest llibre utilitza un llenguatge proper i senzill per educar en emocions als més petits. És un manual perfecte per comprendre i gestionar els dubtes que generen en nosaltres aquestes qüestions .
 Creixo Feliç. Descobreixo Les Meves Emocions. Editorial Simunmas. Un recorregut senzill i vivencial per les cinc emocions bàsiques: alegria, ràbia, por, tristesa i amor. Amb aquest llibre, els més petits aprendran a anomenar i identificar les seves emocions bàsiques; el primer pas per iniciar una bona educació emocional.
Una mica de mal humor. Isabelle Carrier. Quan en Pit i en Pat es coneixen, de seguida es fan inseparables. Riuen, juguen… s’entenen molt bé i creuen que si estan junts sempre seran feliços. Però, amb el temps, comencen a no estar d’acord, a donar la culpa l’un a l’altre, i sovint s’enfaden. A poc a poc, s’instal·la el mal humor, que creix, creix… i de sobte, els separa. En aquest delicat àlbum sobre la diferència, Isabelle Carrier continua la seva exploració dels sentiments, de les relacions, plena d’humor. Els dibuixos i la simplicitat del text són tot un encert i en Pit i en Pat sabran trobar una solució amb molta saviesa.
Tu sí que m’estimes, Berta! Júlia Prunés Massaguer. Col·lecció educació emocional Verkami. Els seus amics Piula, Quisso, Mixa i Tip viuen un conflicte que no saben resoldre, ella s’ofereix com a mediadora i, gràcies al procés, descobreixen que hi ha diferents formes per expressar afecte i estimació… És un conte que ens parla de la mediació, dels conflictes, de comunicació i d’afecte.
Activitats per el desenvolupament de la intel·ligència emocional en els nens.  GROP – Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògi, Ana Zurita. Editorial Parramón. Un llibre molt útil amb activitats diverses per treballar la intel·ligència emocional a les escoles.
Emocions i Sentiments – Contes i Cançons. Dàmaris Gelabert. Un disc – llibre amb 6 contes il·lustrats i un disc que inclou els contes i les seves cançons. Cadascun dels contes tracta un tema que té a veure amb les emocions i els sentiments que el nen experimenta al llarg del seu desenvolupament.
 Sentiments i emocions. Francesc Burrull, Miguel Gallardo. Precioses cançons d’autor que tracten diferents sentiments i emocions com l’alegria, la solitud, l’estimació, la valentia, la possessió, la ràbia, la indignació i la vergonya. En definitiva, un material per ajudar a descobrir als infants de primària els seus sentiments i emocions.


 Espero que aquest recull de contes et pugui ser útil per treballar les emocions i els sentiments amb els teus alumnes.
Si vols descobrir més contes, visita l’article: Contes imprescindibles per treballar les emocions II . Conté un recull de 37 contes molt útils per treballar les emocions i els sentiments amb els infants.
Si en coneixes algun altre, que ens pugui ser útil per treballar les emocions, comparteix-lo als comentaQuan naixem ningú no ens proporciona un manual per aprendre a viure, ni instruccions per ser feliç. I, tanmateix, trobar la felicitat no és pas tan difícil. En realitat, hi ha uns quants secrets per viure en aquest món que potser ningú no s#ha pres mai la molèstia d#explicar-te. Per això, Albert Espinosa ha volgut compartir amb tu en aquest llibre els seus secrets, aquells que ha anat descobrint al llarg de la vida i fan que se senti viu, els que li han fet servei i tot el que ha après en el transcurs del seu extraordinari recorregut.
Els secrets que mai no t'han explicat no és un llibre normal, escrit per ser llegit sense més ni més; està pensat perquè cada persona l#inspiri i se#l faci seu.
DATOS DEL LIBRO
 • Nº de páginas: 384 págs.
 • Encuadernación: Tapa blanda
 • Editorial: ROSA DELS VENTS
 • Lengua: CATALÁN
 • ISBN: 9788416430499

Recull d’onze entrevistes a personalitats del món de l’educació: CARME THIÓ, JAUME CELA, MARIA JESÚS COMELLAS, JAUME FUNES, EVA BACH, GREGORIO LURI, MARIANO FERNÁNDEZ ENGUITA, JOAN MANUEL DEL POZO, ROSER SALAVERT, JOSÉ ANTONIO MARINA, FRANCESCO TONUCCI. Carles Capdevila creu que educar és apassionant i que també ho és parlar-ne, des de l’experiència i des de la reflexió. L’humor i la responsabilitat no són incompatibles en aquest terreny, i tot allò que pugui fomentar confiança i alegria entre tots els agents implicats contribueix a crear un teixit de complicitats imprescindible en la tasca d’educar.Les onze converses que recollim en aquest llibre són una invitació al debat: professionals de procedències diverses i visions ben diferents ens permeten conèixer no solament els camins que han consolidat les seves vocacions sinó l’ambició de fer bé les coses cada dia a les aules, al carrer i a casa. Si hi ha una cosa que es proposa aquest llibre és acompanyar les famílies i els mestres, i aprendre junts a educar amb convicció i optimisme.


DATOS DEL LIBRO
 • Nº de páginas: 192 págs.
 • Encuadernación: Tapa blanda
 • Editorial: S.L. ARCADIA / ATMARCADIA
 • Lengua: CATALÁN
 • ISBN: 9788494468001
 • Autor: Carles Capdevila
No sé si te quiero.” Esta frase es mucho más habitual de lo que parece. Nos emocionamos mucho, pero ya no sabemos qué sentimos. Por eso la autora propone un camino de 12 etapas para aprender a conectar con las emociones (naturales, primarias, instintivas) y transformarlas en sentimientos (sublimes, humanos); es decir, pasar de la emotividad a la sensibilidad. A su vez, explica qué necesitan los niños para crecer emocionalmente sanos y aprender a conectar con sus sentimientos. AUTORA Eva Bach Cobacho (Manresa, 1963) es licenciada en Ciencias de la Educación. Ha trabajado como maestra y actualmente se dedica a la formación del profesorado, padres y adultos en general e imparte también algunos cursos para empresas. Es profesora en varios postgrados universitarios y asesora pedagógica en diversas instituciones y organismos públicos y privados. Autora de diversos libros y artículos.

DATOS DEL LIBRO
 • Nº de páginas: 192 págs.
 • Encuadernación: Tapa blanda
 • Editorial: PLATAFORMA
 • Lengua: CASTELLANO
 • ISBN: 9788416256365
 • Autora: EVA BACHHola, 

Sóc la Neus Verdaguer de l'Escola Castanyer. Us escric aquest correu per si podeu fer difusió d'aquesta iniciativa solidària: 

La Neus Verdaguer, mestra de l'Escola Castanyer de Sant Joan les Fonts i la Sílvia Pagès, arquitecta, han escrit un llibre a 4 mans. Es tracta d'una història de superació real que va viure la Sílvia quan tenia 17 anys i va patir un doble vessament cerebral que gairebé li costa la vida. El relat explica, combinant els moments dramàtics amb els còmics, tot el procés que va patir la protagonista per superar la greu situació en la que es trobava.
El llibre s'anomena Si no hi ha demà i és un llibre solidari. Això significa que els 12€ que val es destinen íntegrament a la ONG AFANOC (Associació de Famílies i Amics dels Nens Oncològics de Catalunya). Això ha estat possible gràcies a la col·laboració del futbolista Bojan Krkic que ha pagat totes les despeses d'impressió de l'obra. 

El llibre estarà a la venda a partir de la setmana vinent i pot ser una bona elecció per a aquest Sant Jordi! 
Neus Verdaguer
mverda28@xtec.cat

PESSIGOLLES PER AL COR
A tots ens agraden les pessigolles. Pessigolles als braços, als peus, a la panxa? Però sabeu que el cor també té pessigolles i li agraden amb delit? Les pessigolles aconsegueixen encendre els cors més apagats. Però no oblideu que, per fer feliç, el vostre cor, hi heu de posar moltes ganes i imaginació. Aquí teniu algunes idees: Voleu saber com es juga a contagiar somriures? Us agradaria tastar la truita de fils de colors que ajuda a recuperar les pessigolles? I provar de fer melmelada per fer més dolços els moments tristos? No dubteu ni per un moment a regalar pessigolles al vostre cor i al dels altres. El que es dóna és el que es rep, així que no hi ha millor regal que dir-li a algú: porto una pessigolles per a tu!

Publicat: 
ISBN: 9788434240971
Pàgines: 64
Enquadernació: 240x280
Editorial: Parramón
Autors: 
Mercè Conangla i Jaume Soler

EDITORIAL
Amat Editorial
MATERIA
Familia y relaciones
COLECCIÓN
Ecologia Emocional
ENCUADERNACIÓN
Tapa blanda o Bolsillo
Nº PÁGINAS
256


La Mercè Conangla i en Jaume Soler, ens proposen un viatge de reflexió i auto coneixement en el que podreu detectar punts de millora personal que segur que poden donar lloc a una millor qualitat de la relació amb els vostres pares o fills/es. El viatge de lectura s'inicia plantejant la diferència entre "tenir un fill " i " educar a un fill" i amb l'afirmació de que si volem amor en aquesta relació ho hem de construir dia a dia.
Donen una especial importància als límits necessaris per créixer bé i donen protagonisme a la comunicació, diferenciant les "palabras semilla" de les "palabras dardo".Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada